Ajuntament d'Ares del Maestrat

Nucli urbà

ruta urbana

El nucli urbà d’Ares es troba situat a una altura d'uns 1.190 m sobre el nivell de la mar. La seua ubicació i morfologia l’han convertit en un dels pobles més retratats del País Valencià. Vos proposem realitzar aquesta ruta urbana que no vos deixarà indiferents.

Aquestos són alguns dels espais i edificis més significatius del poble que trobaràs senyalitzats:

 

La plaça Major.

foto antiga de la plaça

Situada al centre del poble, davant la Casa Consistorial, és el punt de partida de tots els camins d’Ares. Aquesta Plaça quedava fora del recinte murallat d’Ares, l’entrada del qual per aquest indret era l’actual Portal del Perxe.
És el lloc de reunió i de celebració de les festes populars i actes culturals diversos del municipi.

 

L'antiga Llotja o "Perxe".

Llotja d'Ares

Es tracta d'un clar exemple d'arquitectura medieval amb arcades gòtiques-mudèjars del segle XIV. Ací acudien mercaders i comerciants per a celebrar el mercat setmanal. A mitjan del segle XIX es va instal·lar-hi una carnisseria de propietat municipal, podent-se observar encara avui l'argolla on es penjaven els caps de bestiar. Comunica la plaça Major amb la plaça de l'Església.

 

Església Parroquial de l’Assumpció.

façana_esglesia

L’església actual d’Ares és del segle XVIII, junt amb el campanar del segle XIII el qual restà a la destrucció i crema de l’antic temple per part de les tropes de Felip V. Ambdues estructures formen un singular conjunt arquitectònic, ja que és dels pocs exemples en que l’església és més alta que la torre del campanar. Es troba situada en ple nucli urbà i la seua imponent imatge actual és d'estil barroc. Fou construïda entre els anys 1717 i 1739.

 

El Castell i la Cova d'Ares.

antiga muralla àrab

Malgrat les escasses restes, la visita al Castell d'Ares és obligada si es vol gaudir d'unes vistes excepcionals. Es superposen estructures d'èpoques diferents; des de restes íberes, restes del segle XIII al XV amb reformes del XIX. En el seu dia estaria format per 3 recintes murallats. Resten diveros llenços de muralla àrab, torrasses i una torre sentinella.
A l'entorn del Castell trobem la Cova, perforació que travesa la Mola del Castell creada per motius defensius. Compta amb una llargària de 43 m.

L'edifici de l'Ajuntament.

façana sud

Edifici singular que destaca dins el traçat urbà d'Ares. La façana que dóna a la plaça Major, amb el portal amb l'arcada de mig punt, formava part de l'antiga muralla que envoltava Ares. A la primera planta ens trobem amb la sala capitular on es reunia l'orde del Temple que posteriorment passaria a ser de. Encara avui, s'anomena popularment la sala. Al costat de la porta d'entrada trobem el que fou una presó del segle XIII.

Imatges: 
Itinerari urbà.jpg
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal