Ajuntament d'Ares del Maestrat

Espais naturals

El Barranc dels Horts

El Barranc dels Horts es troba al terme d’Ares. Està orientat en la direcció NE-SO, té una longitud d’uns 5 km i les alçades del punt més baix i més alt són respectivament 680 i 1.160 m sobre el nivell de la mar.
El tipus de vegetació que trobem al barranc és el propi d’un bosc mediterrani de muntanya; el bosc està format bàsicament per espècies caducifòlies com ara el roure valencià (gal·ler), l’auró, servals… encara que també se’n troben de perennes com la carrasca, el grèvol, el teix o la savina.

Al sotabosc trobem diferents espècies en funció de l’alçada, així a les parts més baixes del barranc sovintegen argelagues roges i el romer mentre que a les parts més altes aquests són substituïts per coscolls, argelagues i eriçons. No hem d’oblidar la gran quantitat d’altres plantes que es poden veure, espígols, timonets, sàlvies, saboritja, poliol blanc, hedres, til·lers i d’altres.

No cal dir que la característica més destacable del barranc no està tant en la varietat d’espècies com en la qualitat de les mateixes i l’equilibri al qual ha arribat l’ecosistema. Són destacables els exemplars de carrasques i gal·lers centenaris.

Si vols visitar aquest paratge has de rebre l'autorització de la Fundació Caixa Castelló-Bancaixa.

medioambiente@fundacioncajacastellon.es

Les Microreserves

La microreserva és una figura de protecció creada l’any 1994 a la Comunitat Valenciana dissenyada per a la conservació de les espècies silvestres de flora. Són parcel·les de terreny que no superen les 20 ha de superfícies i tenen un important interès científic en l’àmbit de la botànica. El terme d'Ares compta amb 12 microreserves de flora declarades, 5 de les quals estan ubicades en la Mola d'Ares i són de titularitat municipal.
El paper que desenvolupen les microreserves és:
- Per fer un seguiment científic.
- Per millorar la situació de les espècies clau.
- Per a transmetre educació ambiental.
El conjunt de les microreserves formen una xarxa, l'objectiu de la qual és tindre representants de cadascun dels tipus de vegetació i de totes les espècies vegetals sigulars del territori valencià, amb especial prioritat a les plantes endèmiques o amenaçades.
Visualitzador de microreserves

Paratge Natural Municipal La Mola d'Ares

Per iniciativa de l'Ajuntament d'Ares, el pla de cim de la Mola d'Ares va ser declarat Paratge Natural Municipal pel Consell de la Generalitat Valenciana, el 3 de març de 2006, pels seus valors ecològics, paisatgístics, científics i recreatius. Per a conèixer de prop aquest indret us convidem a realitzar el sender local homologat SL-CV 46 Camí de la Mola.

 

Imatges: 
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal